Frisse kip uit de oven met aardappelgratin en geblancheerde broccoli
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 60 minuten
Start met een lekker stuk malse kipfilet
Start met de altijd super voordelige kipfilet van MeatDiscounter om dit recept tot een succes te maken. Door kipfilet te gebruiken ben je niet alleen lekker voordelig uit maar zet jij ook nog eens een gezonde maaltijd op tafel!
Benodigdheden voor de kipfilet:
- 2x kipfilet, ongeveer 500 gram
- 1 hele citroen
- Zout
- Peper
- 2 teentjes fijn gehakte knoflook
- 1 tl oregano
- Olijfolie
- Ovenbestendige koekenpan
Bereidingswijze kipfilet:
- Leg de kipfilets op een snijplank en dep het overtollige vocht eraf met keukenpapier.
- Bestrooi de kipfilets vervolgens aan beide kanten met peper en zout.
- Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak gedurende 30 seconden tot de knoflook lekker geurig is.
- Leg de kipfilets vervolgens in de pan en bak beide kanten ongeveer 2-3 minuten tot deze goudbruin zijn.
- Voeg het citroensap, citroenzest en gedroogde oregano toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
- Plaats de pan met inhoud in een voorverwarmde oven en bak de kip gedurende 20-25 minuten op 160 graden tot deze gaar is.
- Haal de pan uit de oven en laat de kip 5 minuten rusten.
Benodigdheden voor de aardappelgratin:
- 4 grote aardappelen, geschild en gesneden in dunne plakjes.
- 1 kleine ui, fijngehakt.
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt.
- 200 ml slagroom.
- 100 ml volle melk.
- 100 gram geraspte kaas (Gruyère of Emmentaler)
- Roomboter om de ovenschaal in te vetten.
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat
Bereidingswijze aardappelgratin:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de ovenschaal in met roomboter.
- Leg de aardappelschijfjes in lagen in de ovenschaal. Voeg aan elke laag wat fijngehakte ui en knoflook toe. Bestrooi elke laag met wat zout en peper.
- Meng in een aparte kom de slagroom en melk tot een glad geheel. Voeg eventueel wat nootmuskaat toe.
- Giet het mengels van slagroom en melk over de aardappelen.
- Bestrooi de bovenkant van de aardappelen met wat geraspte kaas.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak gedurende 45 minuten op 180 graden.
- Verwijder de folie en bak nog eens 15 tot 20 minuten tot de bovenste laag aardappelen lekker krokant zijn.
Benodigdheden voor de geblancheerde broccoli:
- 1 grote broccoli in roosjes gesneden
- Zout
- Nootmuskaat
- Ijswater (voor het blancheren)
Bereidingswijze geblancheerde broccoli:
- Breng een grote pan water met een flinke snuf zout aan de kook.
- Vul een grote kom met ijswater.
- Voeg de broccoli roosjes toe aan het kokende water.
- Kook de broccoli kort, ongeveer 2-3 minuten. Je wilt dat de broccoli nog knapperig is en een goede bite heeft.
- Haal de broccoli met een schuimspaan uit het kokende water en dompel ze direct onder in het ijswater. Hierdoor word het kookproces abrupt gestopt en behoudt de broccoli haar mooie intens groene kleur.
- Laat de broccoli gedurende 1-2 minuten in het ijswater liggen.
- Haal de broccoli uit het ijswater, laat goed uitlekken en besprenkel vervolgens met grof zeezout en 1 tl nootmuskaat.
Wij zijn bij MeatDiscounter dagelijks bezig met de lekkerste stukken vlees en de beste recepten voor jou om uit de proberen! Heb je meer inspiratie nodig voor jouw volgende maaltijd? Bekijk dan eens onze heerlijke recepten en get cooking!